Töö

Kuna ma ise teen praegu peamiselt selliseid koduseid töid ja ametlikus mõttes tööl ei käi, siis olen palju mõelnud, et mis see töö siis ikkagi tähendab. Kuidas erineb töö mõnest teisest tegevusest? Tänu enda lapse ja ka tegelikult teiste laste jälgimisele ning Montessori pedagoogika uurimisele on minu arusaam töö mõistest pisut muutunud. Võiks öelda, et ka laienenud. Nii Montessori kui ka Waldorfpedagoogikas räägitakse palju lapse tööst pidades sisuliselt silmas nende erinevaid arendavaid tegevusi. Nende soovi saavutada tulemusi. Pidades silmas seda ja enda kogemust, olen jõudnud arvamusele, et tegelikult erineb töö tavalisest tegevusest ainult eesmärgi poolest. Minu jaoks on töö eesmärgipärane tegevus. Hakkad midagi tegema teadmisega, mis sa selle tegevusega saavutada tahad. Tegevus on suunatud mingi tagajärje saavutamisele. Sellise definitsioonini jõudmine on minu jaoks toonud ellu palju kergust juurde. Nii pole üks eesmärgipärane tegevus teisest halvem või parem. Nii on lihtsalt tegevused, mis vajavad tegemist, et saavutada mingeid tagajärgi. Kui tahad, et oleks puhtaid riideid võtta, tuleb need ära pesta. Kui tahad osata klaverit mängida, tuleb seda õppida ja harjutada. Sa valid tegevuse, mis viib sind eesmärgini, ja keskendud sellele.

Pärdi puhul on selgesti näha see, kui ta teeb tööd. Ta on väga keskendunud ja naudib tegevust. Ilmselgelt on alati mingi eesmärk, aga alati pole see minu jaoks nii selge. Inimese arenemine on ju müsteerium. Lapsi jälgides võib väga selgelt näha, kuidas neile meeldib mingile tegevusele keskenduda. Kuidas neile meeldib teha nö tööd. Kui hästi hoolega tähele panna, võib justkui nagu näha või kuulda, kuidas miski oluline nende sees selle keskendumise ajal areneb. Lisaks tavapärastele kodutöödele, milles mu poeg hea meelega tahab kaasa lüüa, ilmnevad töö tegemise tundemärgid ka hoopis teistsuguste tegevuste puhul. Näiteks meeldib Pärdile juba ammusest asjast peale korjata veekogu ääres kive ja neid vette visata. Vahel ka koju kaasa võtta. See on tema jaoks täpselt sama oluline töö nagu ükskõik mis täiskasvanute töö nende jaoks. Pärt on siis nii täiuslikult keskendnud ja saab sellest tohutult jõudu juurde. Täna tegi ta oma kivitööd Võrtsjärve ääres ja oli pärast tegevuse lõppu positiivset energiat täis. Ta võtab ühe kivi, kõnnib sellega vee äärde ja viskab vette. Siis otsib ta uue kivi ning tegevus kordub taas. Niimoodi võib ka neid kivisid ikka päris kaua aega loopida. Lõputu jada tema jaoks üliolulist tööd.

Tänu lapsekasvatamisele ja ka jooga praktiseerimisele olengi õppinud, kui oluline on ühele tegevusele keskendumine. Tegelikult olen ma alati olnud päris hea keskendumisvõimega ja tänu sellele elus ka tegevused kiiresti ära teinud. Aga varem ma ei teadvustanud, mis asi see on, mis võimaldab kiiresti ja pühendunult tegutseda. Nüüd ma tean, et see on keskendumine. Kui sa hakkad midagi tegema kindla teadmisega tagajärjest ega kaldu kordagi kõrvale, isegi mitte suvalisteks mõteteks, saavad asjad palju rutem valmis. Ja nad saavad hästi tehtud. Endal on tegevusest hea tunne ja lisaks sellele ei kuluta selline tegutsemine energiat. Keskendunud töötamine annab minu arvates ainult energiat juurde. Ühele tegevusele fokuseeritud olemine ongi sisuliselt ju meditatsioon – see vaigistab mõtted ja emotsioonid, ning toob sind hetkesse. Nii võin ma mitu tundi järjest korterit koristada ilma kordagi kõrvale kaldumata ja pärast kogu seda ettevõtmist tunda ennast väga puhanuna.

Ka Pärdi puhul olen ma alati jälginud väga olulist põhimõtet: lapse keskendumist ei tohi segada. Kui inimene on millelegegi täielikult keskendnud, siis ei ole õige hetk mingi teise tegevusega lagedale tulla ja tema töötsüklit katkestada. Ka mina ise ei taha, et mind keskendunud olles mõne teise asjaga häiritakse. Miski juskuti nagu puruneks natuke minu sees, kui ma pean selle keskendumise katkestama väga olulisel hetkel. Ka minu sees jääb mingi töö pooleli.

Kõik eeltoodu avab minu jaoks paremini ka mõistet, et töö tegi ahvist inimese. Eesmärgipärane ja keskendunud tegutsemine on väga arendav. See toob hetke ja justkui on tunda, kuidas evolutsioon vaikselt toimub.

Kes palju teeb, see palju jõuab. Kui ta teeb seda üks eesmärgipärane tegevus korraga, sellelt tegevuselt kõrvale kaldumata.

Üks kommentaar “Töö”

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s