Südikus

Mul oli teismelise east saati üks unistus – viia oma vanaemad välja teenitud puhkusereisile kuskile sooja ja mõnusasse kohta. Hoidsin oma unistust alati endaga ning vahel kujutasin ette, kuhu ja kuidas me läheme. Kui sain täiskasvanuks, hakkas unistus mattuma reaalsuse alla. Tundus, et selline puhkus maksaks päris palju ja vanaemad polnud ka enam erilised reisisellid. Kui Pärt oli paari kuu vanune sain järsku aru, et tegelikult on praegu kõige ideaalsem hetk unistus täide viia. Mul on eriti palju vaba aega, vanaemad on veel hea tervise juures ja emapalka makstakse ka. Võtsin siis julguse rindu ja rääkisin vanaemadega tasapisi plaanist. Pidin neid päris kaua moosima, et vanaemad lõpuks väga kõhkleva nõusoleku annaksid. Nõusolek olemas, hakkasin suure tuhinaga sobivat reisi otsima.

Kuigi ma olin emapalgast iga kuu teatud summa kõrvale pannud ja vanaemad panustasid ka, ei saanud me kõige uhkemat reisi ikkagi lubada. Valisin siis sihtkohaks Kreeta ning reisi toimumise ajaks oktoobri. Otsisin parima majutuskoha, mida eelarve lubas, ning teatasin vanaemadele reisi kuupäevad. Nad läksid päris pabinasse ning ilmselt ei maganud kumbki vähemalt nädal aega enne reisi. Suurest hirmust, aga ka põnevusest. Hendrik oli nii kena ja organiseeris minule, Pärdile ja vanaemadele autojuhi, kes meid Tallinna lennujaama viiks ning pärast lennujaamast koju sõidutaks. Hendrik ise oli sellel ajal tööreisil.

Meie seiklus Pärdi ja vanaemadega oli väga tore. Midagi, mida meil kõigil on vahel tore meenutada. See tekitab hea tunde ning annab kuidagi jõudu juurde – saime sellega hakkama, saame teiste asjadega ka. Kogu see puhkus oli meile kõigile tegelikult üks paras väljakutse ja suur samm mugavusest välja. Aga ma olen nii õnnelik, et ma oma unistuse täide viisin. See nõudis kõvasti julgust nii minult kui nendelt. Kuid see polnud tavaline julgus, mis meie reisi võimalikuks ja nauditavaks tegi. On olemas üht erilist liiki julgus, mis avab kõik uksed. See on selline julgus, mis aitab ükskõik millise unistuse täita. Inglise keeles on sõna courage, mis tuleneb prantsuse keelsest sõnast coeur ehk süda. Seega tõlgiks ma sõna courage eesti keelde kui südikuse. Südikus ongi see eriline jõud. Südikuse jõud tuleb eelkõige südamest. Südamest tulev jõud on hästi tugev, aga samal ajal pehme. Selline jõud on heatahtlik, võiks isegi öelda, et armastav. Südikuse jõuga ei saa kunagi teha halba, sest armastus pole võimeline halba tegema. Samas on südikuse jõud nii tugev, et ületab kõik takistused. Ja südikus on ka ülim kaitse – tegutsedes südikana ei suuda miski meile halba teha. Võiks öelda, et südikus on üks võimsamaid jõude, mis üldse olemas on.

Vanaemadega Kreetal

Üks vanaema jäi reisi ajal ka haigeks, aga ma ei lasknud sellest ennast eriti häirida. Mulle tundus, et haigus oli hoopis mingi puhastus tema sees, mis aitas jälle südikamaks muutuda. Igatahes hakkas see muidu maailma kõige kodusem vanaema pärast meie ühist Kreeta reisi ka muidu rohkem ringi rändama ja muutus avatumaks. Elujanu temas kasvas. Ka teine kaasas olnud vanaema tunnistas, et pärast meie seiklust tundis ta ennast hulga noorema ja elujõulisemana. Ja kõvasti südikust sain mina ka. Sest heade unistustega ongi nii, et kui need vaatamata näilistele takistustele ikkagi südikalt täide viia, saab ainult südikust juurde. Ja nii muutub maailm avaramaks ning ka teised unistused tulevad lähemale.

Oleks muidugi tore, kui südikus oleks kasutuses kogu aeg. Nii võimsa jõuga saab väga palju head korda saata. Südikus aitab välja ebamugavuse ja teadmatuse hirmust. Südikus aitab üle saada kramplikusest ja jonnist. Südikus aitab inimesel olla südamlik, aga samal ajal julge. Südikas inimene saab teistega hästi läbi, sest ta on heatahtlik. Südikas inimene jõuab elus kaugele, sest ta on julge. Aga juba ainuüksi asjaolu, et südikuse sõna pole ülemäära palju kasutuses näitab, et inimesed ka seda omadust liiga tihti ei kasuta. Miks me oleme südikuse unustanud? Ilmselt ei sobi südikus kokku üha enam leviva kultuuriga, kus heatahtlikkust peetakse pigem nõrkuseks. Millegi pärast arvatakse, et külma ja kalkuleeriva jõuga jõuab kuidagi rohkem ja kaugemale. Unustatakse ära, et ainult südikuse jõud aitab püüda tõelisi väärtusi. Selliseid, mis külvavad rõõmu.

Meie koos külvipäeval rõõmu külvamas

Lapsed on südikust ääreni täis, sest nemad on veel loomulikud, looduse headusega kooskõlas. On tõeline kunst, et seda südamlikku ja tegutsemistahet täis julgust neis säilitada. Selleks tuleb neid innustada unistama ja oma unistusi täide viima. Hendrik on viimasel ajal viinud meie kasvava ja elu vastu suurt kirge tundva poja tema unistusi täitma. Nad on käinud kalal, metsas, puude otsas ronimas ja muidu seiklemas. Ka Emmal on oma unistused. Hetkel unistab ta, nagu iga teine kolme ja poole kuune beebi, et saaks korralikult ümber pöörata. Vahel tuleb väga hästi välja, aga mõnikord tuleb veel natukene kaasa aidata. Aga eks üks unistus viib teiseni, ning õige pea hakkab piiga juba abstraktsematest asjadest unistama. Nagu inimesed ikka. Aga eriti oluline on muidugi see, et ka vanemad oma unistusi südikalt täidaksid. Kui vaja, siis lapsi kaasates, et kõik ennast ikka hästi tunneksid. Headus on südikuse eeldus.

Südikus koosneb mitmest osast. Seal on kindlasti südamlikkus, intelligentsus, jõud ja tegevus. Olen järjest enam hakanud kasutama ja uurima südikuse energiat. Südamlik jõud ja tarkus tegevuses aitavad tõepoolest unistusi ellu viia. Ja kuna südikuse energias saab teha ainult head, toob see rõõmu lisaks minule ka teistele inimestele. Aga südikust ei saa mõelda, seda saab ainult teha. Südikusega tehes pole ka häbi tegutseda, sest häbi on südamlikkuse vähesusega seotud. Niiet iga kord kui ilmneb häbi teha midagi head, tuleb kasutada rohkem südamlikkust.

Maailm on omavahel seotud ning südikuse energia ühes inimeses mõjutab ka teisi. Üks viis südikust oma elus kasvatada, on toetada neid inimesi, kes midagi südikalt teevad. Kasvõi hea mõtte või sõnaga. Sest siis kandub see energia kuidagi edasi. Julgus rindu ja julge hundi rind on rasvane on täpselt need väljendid, mis viitavad südikusele. Julgus ilma südamlikkuseta võib olla julm. Julgus koos arukuse ja ilma südamlikkuseta võib olla suisa hävitav. Aga kui lisada komplekti südame jõud, polegi vaja nii palju jõudu ja tarkust, sest loodus toetab südamlikku tegevust palju rohkem. Sest südikuses tehtud tegu teeb head.

Südikas piiga

Mul on palju unistusi. Mida südikam ma olen, seda loomulikumaks need soovid muutuvad. Sealjuures aitab südamlikkuse komponent arvestada, et inimestel minu ümber oleks ka minu unistuses hea. Aga südikuse ülal hoidmine ei lase mugavusse ära vajuda ning aitab meeles pidada, et oma soovide suunas tuleb tegutseda kohe praegu. Kasvõi tehes väikesi asju, just neid, mida elu praegu laseb, kuid mis ikkagi hoiavad südikust elus. Tegelikult saab iga head tegu teha südikalt, või vähemalt südamlikult. Ka selle blogi pidamine on üks samm minu suuremate unistuste suunas ning just seetõttu on see tegevus aidanud oluliselt kasvatada mu südikust. Seepärast olen ma väga tänulik kõigile, kes on mind moel või teisel toetanud.

Jõudu, intelligentsust, aga eelkõige südamlikkust oma unistuste püüdmisel! Headust igasse tegevusse!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s