Kosutus

Joogaõpetaja koolitus edeneb mul üsna hästi. Tööd on seal kõvasti, lubatud 25 tunnist nädalas tegelikult isegi rohkem. Iga päev on vaja vaadata igasuguseid videoloenguid anatoomiast, jooga ajaloost ja filosoofiast, erinevatest praktikatest ja veel igasugustest olulistest asjadest. Kui ma enne arvasin, et ma tean palju, siis nüüd ma tean igatahes rohkem. Milline kosutus minu väljakutseid oodanud mõistusele. Lisaks on kaks korda nädalas online kohtumine minu õppegrupi ja juhendajatega ning üks või kaks korda nädalas selleks nädalaks määratud õppepartneriga. Et koos erinevaid ülesandeid lahendada ja teineteisele joogatunde läbi viia. Nii olen tublisti saanud kosutada oma välismaailmaga suhtlemist oodanud südant. Lisaks on loomulikult igapäevased iseseisvad praktikad keha ja hinge kosutuseks. Meie koolitusel on igal nädalal erinevad teemad, millega tegeleme. Aga üks hästi läbiv teema läbi kogu koolituse on kosutus (nourishment). Ja selle möödunud kahe nädala jooksul olen aru saanud, et kosutus on minu elus üks väga puudulikult käsitletud teema.

Alustada tuleks selleks, et ma pole siiani väga isegi kasutanud sellist sõna nagu kosutus. Veel vähem olen ma sellest teadlikult mõelnud või kosutust oma elus otsinud. Kui ma üritasin leida eestikeelset vastet sõnale nourishment, olin esialgu isegi üsna kimbatuses. Vähemalt selles ringkonnas, kus mina liigun, sellisest asjast väga ei mõelda ega räägita. Google mind ka kohe aidata ei osanud. Siis kuidagi tuli minu pähe sõna kosutus ja see tundus ehk kõige paremini sobivat. Google translate arvas, et nourishment on toitumine. No eks ta on seda ka, aga minu arust on kosutus palju laiem teema. Kosutus on seotud absoluutselt iga elu valdkonnaga. Ma ütleks pigem, et kosutuse leidmine igas tegevus on justkui omaette eluviis. Või vähemalt praktika.

Sellel nädalal jalutasin Emmaga botaanikaaias. Kui elasime veel Supilinnas, käisin tihti botaanikaaias kosutust otsimas. Ilus loodus, meeldivad lõhnad ja helid, ilusad värvid – kosutavad kõiki meeli. Kui ma sellel korral botaanikaaeda astusin, tundsin koheselt, kuidas mitmed minu elu aspektid on nii suures näljas kosutuse järele. Kuidas ma olen nii palju andnud ja tahan ka edaspidi anda, aga olen justkui ise üsna tühjaks pigistatud. Igatahes olen ma kaugel sellest, mida kõike ma õige kosutuse leidmisel anda võiksin. Eks ma tasapisi uurin, avastan ja parandan. Et elus ja igas tegevuses rohkem kosutust leida. Tunda seda õitsemise ja helguse, soojuse, kerguse tunnet, mis mind botaanikaias jalutades tihti valdab. Olen nii tänulik elule, et ma leidsin üsna saatuslikult/juhuslikult just selle joogaõpetaja koolituse, mis minu jaoks ühte väga vajalikku, kuid üsna puudulikku teemat avama hakkab.

Kosutatud taimed õitsevad täies ilus

Millest siis kosutus koosneb? Nagu kõik asjad siin maailmas, algab kosutus vundamendist, alusest, millele toetuda. Seega saab kosutus alguse juurtest, alusmüürist, baasist. Selleks, et kogeda elus kosutust, tuleb kõigepealt alus tugevaks teha. Alus võib erinevates valdkondades kosutust otsides tähendada erinevaid asju. See võib tähendada ühendust maaga, ühendust oma kehaga. See võib tähendada oskust olla siin ja praegu. See võib tähendada võimet keskenduda. Oleneb, milles kosutust otsida. Aga kõige enam tähendab kosutus hoitust, turvatunnet, toidetust. Sellist headuse jõudu, mis annab meile võime tõeliselt kasvada ja luua. Eks igaüks saab enda jaoks leida just selle kõige sobivama kosutuse väljenduse. Sest tegelikult ei suuda sõnad seda võimsat tunnet nagunii täiel määral edasi anda.

Aga kindel on see, et kõik inimesed siin maailmas otsivad kosutuse tunnet. Seda imelist headuse ja hoituse, täieliku toetuse ja täitumise tunnet. Nagu väikene beebi, kes on õrnalt oma ema rinnal. Tal on kõik olemas, sest tal on tingimusteta armastus. Ja see võimas kosutus laseb beebil kasvada järjest suuremaks ja tugevamaks. Laseb seemnel võrsuda ja õitsema puhkeda. Kosutus ongi see jõud, mis laseb saavutada oma täit potentsiaali. Juured on sügaval ja oksad saavad järjest kõrgemale kasvada ning ilusaid õisi ja maitsvaid vilju kanda. Mina usun, et elu ongi selleks antud, et saavutada oma täielik ulatus, võimsus ja ilu ning seda hoida, enne, kui algab maale tagasi andmise faas.

Kosutatud beebi

Ma otsingi nüüd viise, kuidas tuua kosutus igasse olemise hetke. Kuidas saavutada tunne, et minu juured on kogu aeg sügaval maa sees ja koguvad just neid vajalikke asju, mis mul parasjagu vaja on? Otsides kosutust olen ma avastanud nii palju erinevaid segavaid mustreid, mis takistavad pidevat kosutuse kogemist. Need on alateadlikud programmid, mis on loodud justkui minu elusolemist kaitsma. Aga kahjuks paljud nendest programmidest pigem takistavad minu tõelist õitsengut. Üks sellistest programmidest on väärtusetuse programm. Üpris tihti hiilivad ligi mõtted ja tunded, mis suuremal või väiksemal määral tekitavad väärtusetuse tunnet. Tekitavad alandatuse, solvumise, valu või viha tunnet. Ja need tunded ja neid tundeid tekitavad mõtted on peamised takistused, mis ei lase mul pidevat kosutust tunda. Mis ei lase minu elul täielikult õide puhkeda. Justkui ma ei väärikski seda. Ja nende programmide kustutamine on omaette töö. Aga töö, mille viljad on tõesti maitsvad.

Südikas töö hetkes on tõeline kosutus

Eks ma olen õitsemist juba kaua otsinud. Aga nüüd ma tean, et õitsemise alus on kosutus. Kosutus mulle ja läbi minu edasi ka teistele. Kosutus annab jõudu teha ja anda. Minu lastele, kellele ma olen juba nii palju andnud ja kellele ma tahangi ju palju anda. Aga ilma kosutuseta saab otsa minu jõud ja võime anda. Ja siis hakkavad minu lapsed, abikaasa ja teised minu kosutust vajavad inimesed ka vaikselt närtsima. Mina veel eriti. Sest ilma kosutuseta ei saa teha vajalikke tegevusi. Kui meie oskus kosutust leida, hoida ja jagada närbub, närbub tegelikult kogu ilm. Sest milline taim saab täies ilus õitseda ning oma lõhna ja nektarit jagada, kui ta juurtest kosutust ei saa?

Olen aru saanud, et üks väga olulisi põhjuseid, miks elu tõi mu teele joogaõpetaja koolituse, on just see sama kosutuse teema. Elu sunnib lahendama ära probleemid, mis ei lase mul pidevalt tunda täielikku toidetuse tunnet. Sest kui ma tahan teistele anda, mida ma tõesti tahan, siis mul peab olema midagi anda. Mul peavad olema ilusad õied ja kosutavad viljad, miks muidu peaks keegi tahtma minu juures olla või minu juurde tulla? Mida head ma muidu teistele annan?

Koolitusel joonistatud pilt sellest, milline on mu elu täielikus kosutuses

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s