Muusika

Kui me Hendrikule sünnipäevaks klaveri ostsime, aimasin südames, et keegi hakkab varsti sellel imekauneid meloodiaid mängima. Kuigi Hendrik harjutab ka vaikselt klaverimängu ja Pärdile meeldib klahvpilliga omamoodi helisid esile kutsuda, ei saa ma seda muusikat veel just ülemäära kauniks pidada. Merle mäng on aga kaunis küll. Tüdruk on õppinud klaverit mängima enamasti omal käel ning vanema venna suunamisel. Juba tema teisest siin viibimise päevast peale täidavad meie maja taevalikud helid. Mulle kangesti meeldib klaverimuusika ja mul on vahel natuke kahju, et ma ise mängida ei oska. Samas on mul alati võimalik olla teiste klaveripaladest lummatud ning pehmelt kaasa tantsida. Kunsti on ilus imetleda. Nüüd on mul oma kodus iga päev klaverikontsert, tõeline unistuse täitumine. Merle mängib teiste loodud imeilusaid palasid, aga see üliandekas tüdruk loob ka ise muusikat. Kusjuures, ta mängib ilma noodita, sest ta on nii õppinud. Harmooniline muusika annab kodule igatahes veel kaunima ja kooskõlalisema ilme.

Merle musitseerimas

Meie perre on tekkinud ka veel teine muusikamängija – Pärt oma CD-mängijaga. Sellel suvel, kui külastasime Hendriku onu suvemaja Viimsi lähedal, sattus meie armas poeg seal CD-mängijat nähes täiesti vaimustusse. Kaasaegne laps oli seni näinud, et muusikat mängib kõlar ja suunab telefon. Suured olid Pärdi silmad, kui talle tutvustati imemasinat, mis plaate mängib. Poiss korraldas meile Tallinna lähistel viimase peal disko. Mõtlesin juba siis, et tuleks Pärdile ka koju taoline muusikamasin otsida. Kindlasti vedeleb neid kasutult igal pool. Tookord see mõtteks vaid jäigi. Kui me aga sellel nädalavahetusel mu vanemaid külastasime, näitas mu isa justkui juhuslikult mulle neil seisma jäänud CD-mängijat. Küsisime siis masinat laenuks ning haarasime kapi taha nurka peidetud plaatidest ka mõned lapsele sobilikumad kaasa. Peamiselt klassikalist muusikat ning mõned huvitavamad eesti artistide lood.

Pärt pani CD-mängija oma toas aukohale ning mängib meile lugusid päris tihti ette. Eks tal on juba oma lemmikud ka kujunenud. Vahel toimub kontsert ning poiss kutsub kohe ametlikult kõik, kes parasjagu kodus, tema tuppa muusikat kuulama. Laps on igatahes väga rahul järsku tekkinud iseseisvusega ise muusikat mängida ning ülimalt uhke, et see tal hästi välja tuleb. Eriti tore oli olukord, kus Pärt ja Emma muusika saatel koos toas toimetasid ning kui ma vaatama läksin ütles Pärt, et neil on Emmaga pidu. Lapsed paistsid muusikat täiega nautivat. Preili teeb ka tantsuliigutusi. Nii põrandal Pärdi plaadimuusika saatel kui vahel minu süles pidulikumaid samme klaveripalade taktis. Lisaks mängib Emma ka ise muusikat. Tal on oma riiulis väikene korv mõne väikelastele sobiliku muusikainstrumendiga ning puidust pulga otsas olevaid kuljuseid kõlistab ta üpris tihti.

Muusikamängija Pärt

Niiet muusika täidab meie maja järjest enam ja enam. Ka mina mängin vahel teistele muusikat ette. Enamasti küll vanast heast kaasaskantavast kõlarist. See-eest valin ma muusikapalu Spotifyst suure armastusega ning eesmärgiks on peamiselt leida sobivaid palasid oma joogatundide jaoks. Ja loomulikult ka ise kodus nautimiseks. Ilus muusika paneb hinge helisema ja südame tantsima. Ning ka vastupidi. Kaunis muusika tekitab üleva tunde ning ühendab inimesi. Ühendab omavahel ning ühendab iseendaga. Teadlikult muusikat valides saab selle abil luua harmoonilist õhustikku ning imelisi hingelisi kogemusi. Seepärast on muusika kvaliteet ning esitaja professionaalsus muutunud minu jaoks järjest olulisemaks. Hingega loodud muusika tunneb kohe ära. Igatahes meie pere lapsed panevad oma muusika jagamise viisi palju armastust sisse. Ning siis levitavad seda läbi õhu kõigile kuulajatele.

Pärast kauneid suvehelisid ning nendest tekkinud positiivseid noote otsutasimegi Pärdi jätta hetkel lastehoiust koduseks. Meil on mõtteid ja plaane tuleviku osas, aga hetkel olen ma igatahes täie kohaga kolme lapse ema. Proovime koos võimalikult harmooniliselt ja rõõmsalt heliseda ning enamiku ajast see õnnestubki. Selleks pean aga olema veelgi leidlikum ning otsima tegevusi ja üritusi, mis kõnetaksid kolme vanusegruppi. Aja jooksul on selgunud, et kui midagi õigesti esitleda, siis sobivad enamikud tegevused kõigile. Oleme koos maalinud, küpsetanud, lugenud, mänginud, jalutanud ning teinud palju muud toredat. Lisaks käisime koos raamatukogus, kus tõesti on tegevust igas vanuses inimestele. Uksest väljudes oli kaasas suur kotitäis igasugust erinevat kirjandust eesti keele õpikust kuni tuletõrjedepoo looni. Pärdi ja Emmaga külastasime ka Tartu loodusmaja. Sealne talveaed ning eriti lemmikloomade tuba panid mõlemal lapsel südamed rõõmust helisema.

Loodusmaja kilpkonnad laulavad Pärdile

Täna hommikul hakkasin ka interneti avarustest otsima toredat ning samal ajal harivat tegevust. Leidsin paljulubava reklaami keelpilli kvarteti kontserdi kohta raamatukogus. Registreerisin siis meid ära. Merle on suurest uudsusest väsinud ning magab hommikul päris kaua, seetõttu ta täna meiega kaasa ei jõudnud. Emma ja Pärdiga kihutasime läbi vihma igatahes kella 11ks raamatukokku laste kontserdile. Ilusat muusikat pole kunagi liiga palju. Kui me siis viis minutit pärast kontserdi algust natukene ligunenuna kohale jõudsime, lasti meid õnneks siiski saali. Põrandal olid mõnusad padjad ning mõned teised põnnid oma emadega juba istusid lummatult reas.

Lapsed muusikast lummatud

Pärt ja Emma nautisid kontserdit väga. Emma vaatas esimesed 15 minutit suu ammuli muusikuid ning tavaliselt aktiivne tüdruk isegi ei liigutanud. Hiljem hakkas ta juba muusika saatel natukene ringi roomama, kuid nautis täiega edasi. See tore kontsert oli natukene ka nagu muusikatund, sest räägiti pillidest ja anti lastele võimalus väikeste kõristitega kaasa mängida. Ka mina ise nautisin imelisi klassikapalasid suurepärases esituses. Pärast kontserdi avastasime raamatukogust veel CD-plaadite laenutamise saali. Pärt oli ikka väga rahul ning pani koju jõudes mängima Uus-Meremaa rahvamuusika ja eesti bändi Collage.

Lisaks hinge kosutamisele võimaldab muusika tutvustada erinevaid teemasid. Näiteks õppisime Pärdiga pisut Mozarti elulugu ning rääkisime sellega seoses ka elust ning olust tollel ajal. Muusika võib aidata ka mõista asju, mida sõnad edasi ei suuda anda. Seepärast valin ma ka joogatundi palasid väga teadlikult vastavalt tolle tunni teemale. Muusika sisaldab endas nii palju potentsiaale ja ilu, nii palju kogemusi ja võimalusi millegi kohta teada saada. Muusika kosutab ja ühendab. Muusika loob meeleolu ning puhastab. Minu elu heliseb igatahes ilusa muusikaga palju kaunimalt.

Ühendatud muusikud

Kõige ilusam muusika on minu jaoks see, mis tuleb südamest. Ja ilus on süda, milles on muusika. Minul on ka muusika südames, kuigi elu jooksul üritati mulle korduvalt selgeks teha, et seda seal väga pole. Ja ma uskusingi ning surusin oma hingelaulud sügavale alla, et mitte piinlikkust tunda. Nüüd ma tean, et ainult mina ise otsustan oma loomingu ilu üle ning olen seetõttu ka jagamisel hoopis julgem. Ma laulan oma lastele ning iseendale. Vahel laulan isegi joogatundides teistele inimestele. Ja räägin südamest. Muusika heli ja hääle kõla avavad meis tahke, millest me teadlikudki pole ning aitavad kogeda elu veelgi ilusamana. Julgus jagada oma muusikat, oma häält, ükskõik millisel kujul, peaks olema igal inimesel. Ja oskus arvestada teiste häältega, et muusika ikka harmooniline kokku kõlaks. Ka omavahelised jutud ning naer on kaunid helid, mida võib vabalt muusikaks pidada. Mida kaunimalt meie hääl kõlab, seda ilusama muusika see teistega koos loob. Ja hääle kauniduse üle otsustame me ju ainult ise.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s