Tänulikkus

Eile õhtul enne õhtust joogatundi seadsin vannituppa valmis triikimislaua ja raua ning silusin sirgeks oma joogaõpetaja riided. Inimestel on hoolitsetud välimusega õpetajat igatahes ilusam vaadata. Endal on ka korrektse välimusega enesekindlam teiste ees esineda. Kahjuks olin jäänud selle triikimisaktsiooniga kuidagi liiga viimasele minutile ning otsustasin triikimisvahendid panna kokku pärast joogatundi. Nii need asjad minust sinna vannituppa jäid. Hiljem, kui olime Hendrikuga tunnist koju jõudnud ning hakkasime nooremaid pereliikmeid magamaminekuks ette valmistama, avastas Pärt laokile jäetud asjad. Ütlesin, et plaanin need veel täna õhtul kokku panna. Hakkasin siis lastega asjatama ning kui mõne aja pärast magamistuppa astusin nägin, et Hendrik paneb minust laokile jäänud triikimisvarustust kokku. Mind täitis nii suur tänutunne. Usukumatu kergus, et mul on täna õhtul üks toimetus vähem. Hendrik nägi minu tänulikkust ilmselt juba minu olekust, kuid väljendasin seda ka sõnadega. On nii hea tunne, kui keegi lihtsalt midagi minu heaks teeb. Ilma et ma seda ootaks või paluks. Lihtsalt võtab osa minu koormast enda kanda. Hendriku ilus tegu ning minu siiras märkamine ja tänutunne tõid meie vahele palju soojust.

Olen tänulik kõigile oma usinatele abilistele

Iga päev teeb keegi mulle midagi head ning on imelised hetked, kui ma suudan seda teise headust märgata ning tunnustada. Mitte ei vaata sellest mööda ega pane tähele. Kui ma poleks eile õhtul Hendriku heategu näinud ning oleksin õhtuks olnud nii väsinud, et oleks unustanud, et ma midagi üldse unustasin laiali, ei oleks ma saanud kogeda tänulikkust. Mida rohkem märkan ma olla tänulik, seda rohkem tekib juurde asju, mille eest tänulik olla. Tänulikkus minu sees lihtsalt kasvab. Nii märkan rohkem headust ning sellises tänulikus olekus meelitan ka headust rohkem ligi. Kui panen tähele näiteks seda, et Pärt viis oma nõud pärast söömist ära ning annan talle teada, et ma seda märkasin ning ehk isegi lisan headusega, et mul on nüüd vähem toimetusi, kasvab meie mõlema heaolu. Meie suhe läheb ka paremaks.

Tänulikkus on üks imeline omadus, see muudab elu kohe palju ilusamaks. Mida rohkem harjutada, seda rohkem hakkame tänulikkust kogema. Viimaks saab ehk kõike vaadata läbi tänulikkuse, sest pole olemas asja, mis poleks mingis mõttes millegi jaoks hea. Aga tänulikkust on hästi kerge unustada, kui elus on toimumas kõike muud. Nii kerge on olla solvunud, turris, vihane, endasse tõmbunud või pahane. Lihtne on täita oma päevad hoopis muretsemise ja kirumisega, võitlemise ja peitmisega. Palju raskem on märgata, mis päriselt toimub ning leida selle päris elu seest üles kogu rõõm ja ilu, mille eest olla tänulik. Kui keegi arvab, et tema pahameel või kibestumus on kuidagi erilised, siis ilmselt need siiski pole. Mina pole veel kohanud inimest, kellel poleks, mille eest tänulik olla. Samuti pole ma kohanud inimest, kes tänulikkuse omadusi kasutama hakates poleks leidnud järjest rohkem, mille eest tänada. Kõik on lihtsalt suhtumises kinni. Ja vähemalt mulle tundub, et suhtumine loobki seda, kuidas me maailma kogeme ja mida maailm meile siis vastu pakub.

Tänulik looduse ilu ja andide eest

Sellel nädalal teen ka oma joogatunnid tänulikkuse teemal, et seda teemat veelgi sügavamalt uurida ning leida võimalusi, kuidas olla tänulik. Ning oma tänu välja näidata – ka siis, kui polegi otseselt kedagi konkreetset, kellele seda näidata. Ja kui on keegi, kellele näidata, siis teha seda viisil, et ka teine inimene, kellele ma tänulik olen, saaks minu tänutundest aru. Ilmselt tuleneb see Eesti ühiskonnas üles kasvamisest, et ma pole eriti osanud tänulikkust tunda või veel vähem välja näidata. Vahel on kuidagi suisa piinlik ilusaid tänusõnu lausuda või kingitusi viia. Kuigi tegelikult nii väga tahaks. Mõnikord olen kellelegi nii tänulik, et tahaks kohe üle maailma karjuda ja talle palju lilli viia. Aga ma olen taibanud, et inimeste võime tänulikkust vastu võtta on ka erinev. Ja see, kuidas neile meeldib, et tänu väljendatakse.

Vahest on keegi teist lugenud ka Gary Chapmani raamatut “Armastuse viis keelt”. See on suhteliselt õhuke ja kergesti loetav raamat sellest, kuidas üldjoontes on viis erinevat moodust oma positiivsete tunnete välja näitamiseks: tunnustussõnad, kvaliteetaeg, kingituste saamine, teenimiskunst ja füüsilise puudutuse keel. Ja igale inimesele on tavaliselt rohkem omased üks või kaks nendest keeltest. Ning sageli tekivad inimeste vahel pinged ja arusaamatused, sest nende armastuse keeled on erinevad. Näiteks kui mulle meeldib armastuse või tänulikkuse märgiks viia teine inimene kuskile toredale üritusele, nö veeta koos kvaliteetaega aga temale meeldivad hoopis tunnustavad sõnad, ei saa me kumbki oma tänulikkuse elamust lõplikult kätte. Mina ei saa oma tänulikkust täiel määral edasi anda, sest teise inimese jaoks ei tähenda minu tegu kõige otsesemal viisil heade tunnete väljendust.

Kõige lihtsam viis teise inimese tänamise jaoks õiget keelt leida on märgata, mida see inimene ise kõige sagedamini teeb, et oma häid tundeid välja näidata. Näiteks minu emale meeldib väga kingitusi teha. Täiesti kindlalt on see tema armastuse esimene keel. Niiet kui ma tahan oma ema eriti rõõmustada ning neid asju, mille eest talle tänulik olla, on ju alati miljoneid, on kõige kindlam viis talle midagi kinkida. Ja kui ma otsin kingitust suure tänulikkuse tundega ning sooviga seda teise inimesega jagada, leian ma alati midagi sobivat, mida kinkida. Kui ma lähen kingitust otsima aga ilma tänulikkuse või pühaduseta, kulub sellele kordades rohkem energiat ning õiget asja justkui ka ei leia. Tänulikkusega ostetud või tehtud kingitus on tavaliselt just see laitmatu kingitus.

Hendrikule meeldivad ka kingitused, kuigi ta seda mõnikord salgab. Ehk pole mehelik tunnistada, et talle pakub rõõmu kingituste saamine. Lisaks meeldivad talle füüsilised puudutused. Aga eelkõige meeldib kõigile inimestele tähelepanu. See, et neid märgatakse ja tunnustatakse. Et neisse suhtutakse positiivselt ning soovitakse neile rõõmu valmistada. Ja kui see rõõmu valmistamise viis on veel eriti peenelt välja kalkuleeritud, on tähtsuse tunne sellel, keda me tänada tahame, seda suurem. Kõige esimene samm on ikkagi üldse märgata, et on mille eest tänulik olla. Ja on palju inimesi, keda võiks tähele panna ja tänada.

Pärt on tänulik kvaliteetaja eest isaga Eestimaa ilusas looduses

Üks inimene, kellele ma olen eriti tänulik, olen ma ise. Vau, kui palju häid tegusid ma olen teinud. Ühel päeval mõned kuud tagasi istusin maha ja panin kirja need asjad/tegevused, millega ma ennast tänan. Millised tegevused pakuvad mulle rõõmu ja heaolu kogemust? Seal nimekirjas on väga erineva kategooria ja kaaluga asju. Näiteks meeldib mulle massaaž, niiet käin nüüd regulaarselt seda teenust nautimas. Siis meeldib mulle ilusaid riideid osta – nii endale kui teistele. Seega saan endale teha kingituse ostes kingitust kasvõi kellelegi teisele. Samuti meeldib mulle lugeda, kirjutada, tantsida, looduses jalutada jne. Mulle meeldib, kui mul on aega ja võimalusi teha midagi enda heaolu heaks. Tundes ennast hästi on lihtsam olla tänulik. Märgata ja tänada teisi ning meelitada oma ellu veelgi rohkem tänulikkust.

Olen nii tänulik, sest mul on hea tervis, imeline perekond ja ilus kodu. Ja veel nii palju muud. Ma olen saanud siiani oma elus kogeda nii palju armastust ja headust. Eriti tänulik olen nende hetkede eest, kui ma kogu seda headust teadvustan ning elan tänulikkuses.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s