Ikka iseenda jaoks

Minu viimase aja võlumõte on: iseenda jaoks. Ja see mõte tähendab nii paljusid erinevaid asju ning aitab ellu nii palju kergust ja rõõmu tuua. Või tegelikult rohkem kergust ja rõõmu oma hetkes märgata ja hoida. Kui hetkes on kerge ja rõõmus olla, pole vaja kuskile põgeneda ning pole hullu, et ühiskond juba aasta aega hoopis rohkem kinni on. Siin samas on nii ilus ja hea. Ja kui saan minna mõnda teise kohta ning seal iseenda jaoks olla, on seal ka nii kerge ja rõõmus.

Olen märganud, et olen järjest rohkem hakanud tõesti elama ainult iseenda jaoks. Tegelikult olen ma kogu elu elanud iseenda jaoks, aga pole sellest alati aru saanud. Olen lasknud palju ilusaid hetki oma elus osaliselt raisku, sest pole märganud neid elada iseenda jaoks. Olen seeläbi ka palju jama korraldanud. Ja väga paljud kannatused on tulnud just sealt, et ma olen arvanud, et elan või teen midagi kellegi teise jaoks. Kui ma teen midagi kellegi teise jaoks, tekib alateadvuses teatav ootus, et keegi peab mulle midagi vastu tegema. Teised ei pruugi sellest minu alateadvuse soovist aga põrmugi teadlikud olla ega seda mingit asja, mida ma ootan, minu jaoks teha. Siis tekib solvumine. Solvumisest tekib haavatus, ohvri tunne ja valu. Nii palju jama lihtsalt sellepärast, et otsustasin mõneks ajaks elada kellegi või millegi muu jaoks. Nii palju jama, sest unustasin, et elan iseenda jaoks ja kõik asjad mu elus ongi minu jaoks.

Kui ma lähen oma armsa tütre Emmaga õue jalutama sellepärast, et teda magama panna, teen ma seda tema jaoks. Minus tekib rahutus, et millal ma saan minna omi asju tegema. Kui ma lähen iseenda jaoks õue jalutama, on asjad hoopis teisiti. Saan minna õue sellepärast, et mulle meeldib õues käia. Võtan Emma sinna lihtsalt kaasa. Nii teengi ma tegelikult seda väliselt samasugust tegu enda jaoks. Iseenda jaoks tehes ei teki ootust oma aja järele, sest see ongi minu aeg. Emma jääb tavaliselt väga ruttu magama, sest ma ei oota temalt midagi. Pinget on vähem ning minu kergus ja hea tunne tekitavad lapses turvalise tunde, et uinuda. Kõik võidavad, sest mina elasin iseenda jaoks. Nii lihtne. Vajab samas teravat meelt, et märgata, millal läheb peale autopiloot, mis hakkab tegema midagi kellegi teise jaoks ning solvuma, haavuma ja kurvastama. Ellu jama tootma. Ja vajab oskusi, et seda autopilooti mitte peale lasta. Oma sisemaailma juhtimine, see on jälle jooga.

Niiet kui ma midagi teen ja tunnen, et kuidagi hakkab raske või ebamugav, võtan korraks aja maha. Vaatan enda sisse ja märkan, mis seal toimub. Ja hakkan tegema iseenda jaoks. Koheselt tekib tegemisse hoopis teistsugune emotsioon ja mõtted sellest, et miks ma seda asja praegu teen iseenda jaoks. Kui ma pesen nõusid, siis sellepärast, et mulle meeldib puhtus ja ilus. Ma teen seda iseenda jaoks. Kui lähen poodi süüa tooma, teen seda, et endale tervislikku ja täisväärtuslikku toitu tuua. Et mu keha oleks terve ja tugev.

Nii kui unustan teha asja iseenda jaoks ning hakkan tegema kellegi teise jaoks, võtab kohe maad mingi sisemine rahutus. See ongi normaalne, sest igaüks elab ikka iseenda jaoks.

Kui ma teen midagi iseenda jaoks, teen ma seda alati parimal moel. Ma teen ka Aie jooga tunde tegelikult iseenda jaoks, sest mulle lihtsalt nii väga meeldib jooga. Mulle meeldib mõelda välja uusi kavasid, erinevaid liikumisi ja meditatsioone. Mulle meeldib uurida jooga ajaloo kohta ning lugeda selleteemalisi raamatuid. Mulle meeldib ise joogat praktiseerida ning selle käigus uurida. Kõike seda teen ma iseenda jaoks. Nii kaovad ära pettumused, ootused ja lootused. Sest kõik ongi juba hästi – ma teen seda, mida ma tahan. Kõik muu on lihtsalt tagajärg. Olen märganud, et kui teen midagi tõesti iseenda jaoks ning annan endast parima, hakkavad vaikselt tagajärjed ka järjest paremaks muutuma. Eriti minu enda jaoks, aga kõigi nende jaoks ka, kes minuga seotud on.

Kaevasime Pärdiga okstega maas, sättisime oksi ja kive. Minu looduskohas meie kodu lähedal. Mängisin oma lapsega iseenda jaoks, mitte tema jaoks. Ja kui nauditav see oli.

Mul on aeg iseenda jaoks alati, kui ma teen midagi iseenda jaoks. Kui ilus ja värviline on siis elu, kui ma elan iseenda jaoks. Ja kui palju rohkem võimalusi on mul siis seda ilu märgata ja uurida. Ning süveneda elu erinevatesse kaunitesse kihtidesse. Ikka iseenda jaoks.

Leave a Reply