Hoian oma keha

Mida rohkem ma joogat praktiseerin, seda enam õpin hindama oma keha. Läbi asendite, sügava hingamise, märkamise ja tunnetamise õpin oma keha tundma. Saan oma kehaga tuttavaks – me tervitame teineteist järjest sõbralikumalt ning õpime koos elama. Keha muutub mulle järjest kallimaks ja seetõttu tahan ma oma keha hoida. Siis hoiab keha ka mind ning ma saan siin maailmas elamist nautida.

Väga paljud õpetajad, suunamudijad ja muidu targad räägivad ja jagavad, et kuidas tuleks elada ja mida kõike oma keha heaks tuleks teha. Kuidas peaks sööma, magama, rääkima, olema ja tegema. Kui ma ei tea, kellel on õigus ja kellel mitte, ajab see segadusse. Liiga palju infot, millega pole tegelikult seost, tekitab segadust ning seeläbi ebakindlust. Mida siis ikkagi teha ja kuidas olla? Seda teab igaüks tegelikult iseenda kohta kõige paremini. Aga kas me alati seda teadmist ka kuuleme või kuulda võtame?

Lapsed tunnevad oma keha ja hoiavad seda. Kui me neid usaldame, püsib ühendus terve elu.

Kui alustasin hilisemas teismeeas joogaga, olin täitsa tavaline teismeline. Käisin peol, jõin vahel alkoholi, sõin seda, mis tundus ahvatlev, magasin, millal sobis ja tegin vahel asju, mida poleks ehk pidanud. Elasin, nagu juhtus. Ja selline oli ka minu elu kvaliteet – nagu juhtus. Pärast jooga avastamist hakkas minu loomus tasapisi muutuma. Järjest enam hakkasin oma tegevuste tagajärgi päriselt teadvustama ehk hakkasin taipama, mida minu teod teevad. Mulle ja kõigile teistele. Selle taipamise tulemusel hakkas minu käitumine vaikselt muutuma. Nüüd tean, et jooga puudutas mind pehmelt ning õpetas, kuidas elada õnnelikumat, terviklikumat ning tervemat elu. Hästi tasapisi, mulle sobivas tempos. Märkasin, et minu elustiil muutus hoolivamaks minu enda ja teiste suhtes. Soovisin minna varem magama ja puhata välja. Tahtsin toituda tervislikumalt, rääkida ausalt ning headest asjadest. Sain aru, et soovin elada vähemate asjadega ja lihtsamat elu. Hakkasin tunnetama suuremat ühendust oma kehaga ning üldse loodusega minu ümber. Tundsin, kuidas armastus elu vastu ja seeläbi kõige elava vastu, sh minu enda keha vastu, kasvas järjest suuremaks. Iga asendiga, iga sügava hingamisega, iga sisemise rännakuga jõuan lähemalt tõelisele ühendusele oma kehaga, hingega ja vaimuga. Liigun lähemale ühendusele kogu loodusega, selle universumi kehaga. Ja sellega, millest kõik on alguse saanud.

Keegi pole mulle otseselt öelnud, mida ma peaksin tegema, et elada õnnelikumalt. Või kui on, siis see pole töötanud enne, kui ma olen seda ise taibanud. Tänu joogale. Mul on olnud kindel soov ja tahtmine elada õnnelikult ning selle soovi jõul olen ma õppinud joogat. Teistelt ja iseendalt. Kui ma ise saan aru, et mis on minu jaoks õige ja mis vale, siis on muutuste sisse viimine hoopis lihtsam. Kui aga keegi teine mulle ütleb, mida ma peaksin tegema ja mida mitte, siis pole see minu jaoks loomulik. Siis see nõuab võitlust ja võitlemine väsitab ning tekitab ebavajalikke pingeid ja vastandumisi. Ma olen ise saanud aru, millal on vaja minna magama, et korralikult välja puhata. Olen mõistnud, millised toidud mulle kõige paremini sobivad ja millal oleks õige aeg süüa. Kui palju vett ma peaksin jooma. Millal mu keha vajab liigutamist, millal tuulutamist ning millal ujumist. Millal on vaja abikaasaga seksida ning millal sõpradega kallistada. Tänu järjest kasvavale ühendusele oma kehaga saan ma teda hoida ja toetada. Et keha oleks terve, ilus ja õnnelik. Et minu isiklik tükike loodust õitseks.

Nädalavahetusel koos oma kalli abikaasa Tartu Karlova kodukohvikute päeval. Pakkumas võimalikult kehasõbralikke toite.
abikaasa Hendrikuga Tartu Karlova kodukohvikute päeval pakkumas üpris kehasõbralikku toitu ning nautimas elamise ilu.

Ma olen oma keha vastu heatahtlik ja talle tänulik. Imetlen oma keha ja suhtlen temaga, vahel isegi arutan asjad läbi. Eriti, kui tuleb teha midagi, mida mu armas sõber ehk ei soovigi. Sest ma pole veel jõudnud sinna, et ma kunagi midagi oma keha kahjustavat ei teeks ja ehk polegi see kunagi võimalik. Ja kui ma siis isegi neid natuke ebatervislikke tegusid vahel teen, aga teen võimalikult heatahtlikult ning pärast tekitatud kahju korvan, saame ikka sõbrad edasi olla. Minu enda eedeni aed, tükike loodust õitseb ikka edasi.

Iga joogaasend on viis oma keha tervendamiseks. Eriti, kui asendeid teha teadlikult ehk teades, miks ja kuidas neid teha. Teadlik hingamine ja keskendumine ning õige energia teevad mõju ainult veel sügavamaks. Mida tervemaks ja puhtamaks saab keha, seda parem on ühendus meie vahel. Jooga on nagu sild, mis ühendab mind kehaga ja üldse loodusega. Et me teineteist paremini mõistaks ja toetaks. Et meil oleks toetav ja kasulik koostöö. Mina hoian keha tervena ning keha kasutades saan viia ellu oma unistused. Läbi terve keha ja terve suhte kehaga olen osa külluslikust loodusest ning naudin külluslikku elu.

Selle nädala õuejooga Tartu Loodusmaja pargis.
Selle nädala õuejooga Tartu Loodusmaja pargis.

NB! 21. juunil on rahvusvaheline joogapäev. Aie jooga pakub siis tasuta joogatundi läbi Facebook live – “Hoiame oma keha”. Vaata üritust siit.

Kaanefoto Erge Jõgela (väga hea fotograaf!).

Leave a Reply