Dharma ehk Õnne sisse

Aie jooga üks tunnuslause on: Tule Õnne sisse!. Seda lauset võib mõista hästi lihtsalt, sest tõesti, joogaharjutuste tegemine mõjutab oluliselt inimese ajukeemiat ning teadusuuringud on näidanud, et joogaharjutuste mõjul suureneb GABA (gammaaminobutüürhape) osakaal ajus ning see “õnnehormoon” parandab meie tuju. Seega muudab joogaharjutuste tegemine meid õnnelikuks. Lisaks tasakaalustub jooga mõjul närvisüsteem, hormonaalsüsteem ja palju muid süsteeme veel. Ja sellised kiireid kasulikke mõjusid kehale kaasneb joogaga veel väga palju. Et see kõik tööle hakkaks, piisab ainult ühest joogatunnist. Et positiivne mõju kasvaks ning tekiksid püsivad muutused, see võtab natukene kauem aega. Samas saab olla kindel, et iga teadlikult tehtud joogatund viib meid õnnele ja harmooniale lähemale.

Aie jooga pole aga ainult kehast ja selle bioloogilistest protsessidest. Aie jooga tunnid on paljuski kantud ka soovist elada õnnelikumat ja täisväärtuslikumat elu harmoonias kogu ümbritsevaga – taimede, loomade, teiste inimeste ja kogu planeediga. Isegi terve kosmosega. Võib kõlada natuke ulmeliselt, aga pole ju uudis, et kõik olemasolev on omavahel seotud. Me kõik siin piiritus lõpmatuses mõjutame üksteist viisil või teisel. Seega on täiuslikuks õnneks vaja olla harmoonias kõiksusega – kõigega, mis on. Sellise tulemuseni saame jõuda vaid pikemaajalisemalt ja süvenenumalt toimetades. Minnes täitsa jooga sisse. Sealt võivad avaneda tasapisi hoopis ühed suuremad õnneväravad, nimelt võimalus elada vastavalt dharmale. Dharma tuleneb sanksriti keelest ning selle mõiste sügavat sisu polegi võimalik ühe sõnaga läänelikus kultuuriruumis edasi anda. Niiet ma kirjutan sellest terve loo ja mahutan siia nii palju, kui ma saan ja oskan, et selle mõiste sisu edasi anda. Tegelikult on kogu Aie jooga blogi dharmast ehk loodusseadustega ning elu aluspõhimõtetega kooskõlas elamisest ning seeläbi õnnelikust elust siin ja praegu. Teekond Õnne sisse.

Ehk olete kuulnud midagi karmast? Karma tähendab lühidalt, et igal teol on tagajärg. Karma pole hea ega halb, see on lihtsalt olemas. Nagu gravitatsioon. Üks elu toimimise põhimõtetest ehk loodusseadustest. Ükskõik, mida me teeme, selle tegevuse tulemusel midagi muutub. Nii toimub loomine. Seega, et midagi saavutada või luua, selleks tuleb midagi teha. Aga kunagi ei saa olla tegemata, seega juhtub kogu aeg midagi ja midagi me kogu aeg loome. Igal teol on tagajärg. Isegi nendel tegudel, mis paistavad, et midagi ei muuda. Tagajärgi hoomata võib lihtsalt olla äärmiselt keeruline. Sest inimeste ja kogu looduse karma on põimitud. Ning karma teed pole lihtsasti läbinähtavad. See on väga sügav printsiip.

Olen Aie jooga tundides rääkinud palju oma elu loomisest. Oma elu loomine eeldab joogalike loodusseaduste tundmist ja vastavalt nendele elamist. Enamasti inimeste elud aga lihtsalt nö juhtuvad, karma töötab alati. Olenemata sellest, kas me selle olemasolu teadvustame või mitte. Teeme midagi ja midagi juhtub, mis sunnib meid tegema veel midagi. See ongi karma ratas. Üks asi viib teiseni. Kui palju nendest tegevustest on meile meelepärased ja paljud nendest tegevustest viivad meid oma õnnele lähemale, on suhteliselt juhuslik. See on tavaline karma elu. Aga hakates joogalikke loodusseadusi uurima, mõistma ja nende järgi teadlikult elama, hakkab inimese elu muutuma. Me saame hakata rohkem karma toimimist teadvusama ja mõistma ning seeläbi looma enda ja tegelikult kogu olemasoleva jaoks paremaid tulemusi. Ehk me saame hakata oma karmat muutma ja oma elu looma õnnelikumaks.

Kui me hakkame elu teadlikumalt vaatama, juhtub nii, et me hakkame elu mõistma ja sellele päriselt lähenema. Ning mida lähemale me elule jõuame, seda rohkem elu meile avaneb. Ning hakkavad avanema võimalused, millest me karma rattas elades üldse teadlikud polnud. Me avastame endas varjatud potentsiaale ning saame hakata neid tasapisi kasutama. Tekivad uued tegevused ja seega uued tagajärjed. Hoopis teistsugused nendest, millega harjunud oleme. Nii saab oma elu vaikselt, aga kindlalt täitsa ära muuta. Muuta oma tavalise karma hoopis dharmaks. Dharma ei tähenda, et karmat enam pole. See alusseadus on ikka alles. Aga me õpime karmat enda kasuks pöörama, mitte ei lase sellel kogu aeg ennast pöörata. Küll mäest üles ja siis sügavale põhja. Ehk dharma on ühtaegu teekond ning samal ajal ka tulemus. Teekond Õnne sisse ja Õnne sees olemise võimalus.

Dharma sõna võib tõlkida mitmel väga erineval moel, kuid üks võimalus selleks on seadus või seadmus. Midagi, mis hoiab ja toetab Elu. Ja selle all me ei mõtle juhuslikku elu, mis pigem sarnaneb kannatusele. Vaid hoopis õnnelikku ja õitsvat elu. Dharma on Õitsengu või Õnne seadus. Ja see on meie kõigi jaoks tegelikult kättesaadav ning meie sees olemas, meie loomise valemis sees. Olles aga liialt karma rattas, pole võimalik dharmat märgata.

Iga teadlik joogatund võtab meid korraks karma-rattast maha ning annab võimaluse elu ümber hinnata ja uue pilguga vaadata. Hea tujuga ning puhanud olemisega hakkame looma teistsuguseid tagajärgi kui muidu. Kui me seda kõike veel teadvustame ning juhime, kiireneb protsess tohutult. Seega pole jooga mingi niisama võimlemine, vaid võimalus muuta oma elu. Kui ainult teada, kuidas joogat kasutada, saabki jõuda Dharmasse, täitsa Õnne sisse.

Elu särab ja sädeleb: täitsa Õnne sees.

Kui soovid Õnne sees pisut kümmelda, leiad siit selleks täpselt sobiva õnnestava meditatsiooni.

Leave a Reply