Rappa minemine ja sohu vajumine

Kui tunned, et Sinu elus on midagi tasakaalust väljas, siis ilmselt ei seisa see osa Sinu elust kuigi kindlal pinnasel. See osa on vähemalt ühe jalaga soos. Õnneks on olemas viis, kuidas iga asi soost välja tuua ja jälle kindlale pinnale viia ning tasakaalu seada.

Miks me sohu satume ja kuidas sealt välja saada?

Hiljuti ilmestus mulle imeline kirjeldus ja võrdpilt inimese elu suurtest tasakaalutustest kui sohu vajumisest. Soos on pehme, märg, mõnikord isegi soe ja mõnus. Aga kindlasti on seal raske tasakaalu hoida, sest pinnas ei kanna. Kuigi on teada, et see pinnas ei kanna ning on oht vajuda sisse, siis mõnikord kipume ikkagi rappa minema. Kuidagi elu lükkab sinna suunas. Vastu punnida tollel hetkel ei jõua ja mööda kindlat laudteed minna tundub ehk igav. Nii siis lähemegi rappa.

Pärast paari mõnusat sammu, mõnikord isegi üsna mitut, hakkame lõpuks ikka vajuma sügavamale sohu. Ehk ei pane esialgu tähelegi, et soo imab endasse. Et see lirtsuv, ebakindel pinnas teeb kõndimise raskeks ja viib tasakaalust välja. Olenevalt sellest, kui tähelepanelikud või tähelepanematud me oleme, paneme vajumist tähele kas varem või hiljem. Mõnikord päris hilja. Siis kui oleme juba täitsa soos.

Kui lõpuks märkame sohu vajumist, tahame sealt välja. Tahame ruttu igavale, kindlasuunalisele ja soost välja viivale teerajale tagasi. Kui märkasime vajumist varem, pole laudteele saamine teab mis keeruline. Kui märkasime aga hiljem, kulub omajagu siputamist, et uuesti välja saada. Mõnikord on vaja abi ja juhatust. Kasvõi selleks, et paremini märgata.

Minuga on nii juhtunud. Isegi mitu korda. Kui eelmine kord hakkasin soo poole kõndima, taipasin: kui ma ei valda oma meeli, oma tähelepanu, oma elu, on paratamatu, et ma ei märka neid teid, mis viivad kindalt sohu. Ja isegi kui ma neid märkan ja tean ette, et need sohu viivad, võtab meelte seiklemine lihtsalt nii palju energiat, et mul pole jõudu valida raskemat rada, mis soost kindlalt mööda viib. Meel on siis uue ja huvitava otsingul ning mööda laudteed soost läbi minna tundub liiga igav. Meel on võtnud kontrolli elu üle enda kätte. Kas Sinuga on ka nii juhtunud?

Kuidas soost välja saada? Kõige esimene samm on saada aru, et sa oled soos. Selleks on vaja õppida märkama ja teadvustama, mis toimub. Uurida, kus mu mõtted, tunded ja meeled seiklevad ning kuhu mind juhivad. Teine samm on võtta oma meelte üle järjest suurem kontroll ehk õppida oma meeli ja seeläbi oma elu ise suunama sinna, kuhu ma tahan minna. Aga kuhu ma tahan minna? Kuidas ma sinna saan? Kuidas ma saan oma meeli ise juhtida? Ja neid küsimusi on veel. Oma olemasolu ja elu puudutavaid väga tähtsaid küsimusi, millele vastamata on praktiliselt võimatu rappa minemist ja sohu vajumist vältida.

Lõputuna näiv soo

Jooga pakub praktikaid, mis õpetavad oma meeli juhtima. Jooga pakub praktikaid, mis aitavad iseenda seest leida üles vastused kõigile neile esialgu keerulisena näivatele küsimutele, mille vastamata kahjuks sohu vajumisest ei pääse. Ja lisaks pakub jooga praktikaid, mis aitavad inimesel vajadusel minna ka läbi kõige sügavama ja laiema soo, püsides ikka laudteel. Sest mõnikord on soost läbi minemine vältimatu. Jooga on vahend, mis tasakaalustab meeled, elulised süsteemid kehas ja hinges ning seeläbi tasakaalustab elu. Niiet ükskõik, kui hullu soo elu meile ette toob, me leiame selle ainsa tee sealt läbi. Jooga õpetab jääma pinnale, nägema kaugemale, sügavamale ning kõrgemale. Ja mõnikord, kui oled väga eksinud, aitab jooga leida soos selle ainsa torni, kust näeb just seda õiget rada.

Elu on nii mitmetasandiline, sügav ja lõputu. See võib olla kas keeruline või ääretult huvitav. Olenevalt sellest, kuidas sa oskad elu näha ja vaadata, märgata ja uurida.

Kui soovid teada, millest ma siin kirjutan, soovitan väga joogat proovida. Just sellel nädalal lindistasin täielikult tasakaalustava pehme joogatunni, millega on sul üsna kerge hakata ennast igast soost järjest välja tooma. Tunni leiad siit.

Elu on täpselt nii tasakaalus, kui tasakaalus me seda suudame hoida. Igal teekonnal on sood ja ehk on vahel rappa minemine ja sohu vajumine vältimatud. Siis on hea teada kõige paremaid mooduseid, kuidas kindlale pinnale tagasi saada.

Leave a Reply