Joogaga alustamine

Olen tihti kuulnud inimestelt, et nad sooviksid alustada joogaga. Samas on neil väga palju takistusi, mis segavad. Kõige suurem neist on hirm uue asja ees. Ükskõik, millise sõnastuse siis keegi sellele parasjagu annab. See postitus on loodud just selleks, et seda hirmu vähendada. Joogas pole kaotada midagi muud peale halva enesetunde. Võita saab tohutult.

Kõigepealt ütlen ära ühe lihtsa asja: jooga algajate kursus ei eelda mingit ettevalmistust. Ei füüsiliselt ega hingeliselt. Meie kõigi kehad on väga erinevad, sest me kõik oleme erinevad ja elame erinevaid elusid. Aie jooga algajate kursusele on tulnud inimesi, kes juba painduvad väga hästi. Samas, on tulnud ka inimesi, kes painduvad natuke halvemini. Ja nad kõik saavad väga hästi hakkama. Sest jooga võlu on see, et see tegevus on täiesti individuaalne. Kogenud joogaõpetja toetab ja julgustab Sind täpselt sellesse asendisse, mis Sulle sobib. Igaüks teeb joogatunnis oma asja endast lähtuvalt. Grupis koos on lihtsalt toredam teha ning koostegemise energia toetab kõiki, kes parasjagu kaasa teevad. Kellel siis allavaatavas koeras jalad sirged ja kannad maas ning kellel põlved kõverad ja kannad õhus. Kusjuures, ma ise teen mõlemat varianti, sest mõlemad on mõnusad. Asendi füüsiline vorm pole esialgu üldse nii oluline. Oluline on see, kuidas inimene ise ennast seda tehes tunneb. Ja jooga paratamatu tulemus on see, et joogataja hakkab ennast tundma järjest paremini. Nii füüsiliselt kui emotsionaalselt. Niiet, ükskõik millise hinnangu keegi oma kehale annab, on olemas kuldne reegel: yoga is for every body ehk jooga on iga keha jaoks. Ja tõesti, nii ongi.

Enamik inimesi, kes jooga algajate kursusele tulevad, pole varem joogat praktiseerinud või on teinud seda väga vähe. Ehk kõigi jaoks on uus, pisut hirmutav, samas väga huvitav. Kõik osalejad on nii ametis iseenda sättimise, märkamise ja uurimisega, et neil polegi võimalik kõrvale vaadata. Niiet pole vaja muretseda, et keegi Sind hukka mõistab. Jooga on nii individuaalne asi, et kellegi teise jaoks joogatunni ajal lihtsalt tähelepanu ei jää. Ja see ongi eesmärk. Uurida ja tunnetada iseennast nii füüsiliselt kui hingeliselt. Saada iseendaga lähedasemaks ehk saada enesekindlamaks selles, kes ja milline Sa oled. Ning sellest kohast muutuda järjest veel paremaks.

Aie jooga tundides on asendite kõrval ja sees väga olulisel kohal ka sisemised praktikad. Õpime kasutama hingamist ja teadvustamist ehk oma tähelepanu juhtimist iseenda paremaks hüvanguks. Sealhulgas õpime ka mediteerimist ehk mõistuse teadlikku valdamist. Rohkem meditatsiooni kohta saad lugeda siit. Ja ma võin öelda, et enamik inimesi, kes jooga algajate kursusele tulevad, pole ka veel meistermediteerijad. Tavaliselt pole nad seda tegevust tegelikult veel varem teadlikult proovinudki. Niiet pole vaja muretseda, et Sa ei oska joogalikult hingata või mediteerida. See on okei. Algajate kursusel õpime kõiki neid asju väga rahulikult ja ma olen täiesti kindel, et vähemalt kolmandas tunnis on mediteerimise aluspõhimõtted ja mõned nipid juba päris selged. Ja sealt edasi hakkab sisemine rahu ainult kasvama.

Kui Sa ikka pole kindel, kas jooga Sulle sobib, siis ma olen kindel, et paljud jooga algajate kursusele tulnud inimesed polnud. Samas olen ma näinud imelisi muutusi juhtumas nende inimestega kõigest paari nädalaga. Jooga algajate kursuse jooksul paraneb osalejate füüsiline enesetunne ning kõige paremini on seda näha nende enesekindlamast rühist. Suureneb emotsionaalne stabiilsus, heaolu ning sisemine harmoonia. Olen mitme inimese käest kuulnud ning seda nende silmadest näinud, et tänu positiivsetele muutustele ning iseenda paremale tundmisele on lahenenud mitmed keerulised probleemid nende elus. Jooga on suurepärane imeravim nii füüsiliste kui vaimsete väljakutsete lahendamiseks. See on selline ravim, mida tuleb ise teha, et see töötaks. Ja siis ta töötab super hästi.

Uued asjad ongi hirmsad, sest mõistus ei suuda neid kirjeldada ning hoiab Sind tagasi. Äkki juhtub midagi? Ma võin öelda, et juhtubki. Päris palju asju võib juhtuda, kui Sa lihtsalt sellest hirmust korraks lahti lased ja esimesse joogatundi kohale tuled. Sealt edasi läheb juba palju lihtsamaks. Imelised võimalused ootavad ees: tervem keha, rahulikum meel ja õnnelikum süda. Ja Aie jooga moto: tule Õnne sisse!. Niiet polegi vaja enam kuskilt mujalt otsida seda, mis on Sinus endas olemas. Tule otsi üles :).

Leave a Reply