Päikesetervitus

Viibin praegu Tenerifel, päikesetõusu rannikul, joogalaagris. Alustan igat hommikut enne päikesetõusu rannas ühises joogapraktikas, millest liigun edasi oma isiklike praktikatega. Et siis õhtul jälle grupikaaslastega kokku saada ja jagada oma päeva edusamme, taipamisi ning ühiselt praktiseerida. Seadsin selleks joogalaagriks mõned isiklikud eesmärgid ka, üks nendest äratada oma sisemine Päike veel rohkem elule. Panna oma elu täiega särama kuldses päikesevalguses.

Päikest austatakse paljudes iidsetes kultuurides. Nii Egiptuses, Indias, Hiinas, isegi varajases kristluses. Päike ja tema omadused on paelunud inimesi aegade algusest saati. Ja põhjusega. Oled Sa kunagi keskendunud Päikesele, tõeliselt süvenenud ja uurinud? Päike särab, kiirgab, soojendab, äratab, valgustab, elustab. Kummardades Päikest on inimesed soovinud Päikese omadusi äratada endas. Olla säravam, rõõmsam, helgem, kiirgavam, valgustatum. Päike on ka kuninglikkuse ja edu sümbol.

Joogas seostatakse Päikest ühega viiest hinduismi peamisest jumalusest – Suryaga. Enamikes joogatraditsioonides on olemas päikesetervituse seeria, Surya Namaskar. Dünaamiline ja voolav asendiseeria on kui liikumisse valatud palve Päikesele: tahan saada Sinu sarnaseks! Olla helge, särav, dünaamiline, jõuline, valgustav. Keskendudes Päikesele ja tema omadustele ning integreerides neid oma joogapraktikasse ja ellu, hakkabki inimese sisemine Päike rohkem särama. Muide, seda seeriat on eriti hea tehagi päikesetõusu ajal, sest siis on looduse energiad kõige soosivamad. Sisemine Päike teab ärgata koos välisega.

Krija hatha jooga päikesetervitus

Täna hommikul mediteerisin Päikesel väga kaua aega. Päikese valgus puhastab ja valgustab ning aitab näha asju, mida muidu ei näe. Päikese valgus annab jõudu, energiat, enesekindlust, rõõmu, sära. Päikese energia paneb inimese kiirgama. Inimene, kellel on palju Päikese energiat, paistab kohe teiste seast silma – ta justkui helgib. Päike inimese sees särab ja paistab isegi temast välja. Justkui füüsiline Päike.

Päike on ka minule väga südamelähedane. Tervitan teda igal hommikul ja kutsun endaga päeva kaasa. Sest kui Päike on minuga, on alati selgus ja teadmine, mida teha. On sisemine selgus ja valgus. On hämmastav sära ja sillerdus, rõõm elust ja tegemistest. Päikese energia on nagu kuldne palsam minu hingele.

Kui elus tekib raskus, saamatus, ebakindlus või näiteks rõõmutus olen täitsa kindel, et nüüd on aeg Päikest oma ellu juurde kutsuda. Ja ka siis, kui tahan saavutada mingis tegevuses või elu aspektis järgmise taseme: siis on eriti oluline Päikest säramas hoida. Sest ainult säravad inimesed saavad oma unistusi ellu viia. Ja kui vahel ongi öö, siis seda enam ammutan ja naudin ma Päikest, kui jälle koitma hakkab. Ja tundub, et hakkab. Kui alustasin ÖöLiblikast, siis praegu suunab elu mind täiesti “juhuslikult” hoopis Koidukuma poole. Kui inimene ööga Päikest ei unusta ning ikka teda meeles peab, siis tuleb Päike alati tagasi. Siis saab vana sõpra jälle avasüli tervitada.

Eks iga hea suhe saab alguse tervitusest. Sest kuidas teab uus sõber Sinu poole üldse vaadata, kui Sa teda isegi tervitanud pole? Igal päeval Päikest tervitades, meeles pidades ja suhet Päikesega elus hoides hakkab Päikese energia inimeses kiirgama. Ja saab talle järjest omasemaks. Niiet kui järgmisel korral Päikest näed või enda sees tunned, võid teda tervitada. Küllap siis tuleb ta järjest lähemale, ehk täitsa ligi ja saadki endale ühe hea sõbra juurde.

Mina tervitan Päikest ka sellega, et valin igaks päevaks vähemalt ühe kollase detaili. Päike armastab kõige enam kollast ja kuldset, sest valis need värvid endale. Nendes värvides sisaldab natuke Päikese võlu.

Leave a Reply