Olemine – kohal, rahul, headuses

Kogu jooga olemuse ja samas eesmärgi saab võtta kokku kolme sõnaga: sat, cit, ananda. Eesti keelde saaks selle kolmainsuse tõlkida: olemine, teadmine ja õndsus. Ehk tean, et ma olen olemas ja tajun oma olemise õndsust. Selle poole me joogas püüdlemegi, iga oma teo ja mõttega.

Olemine, teadmine ja õndsus käivad käsikäes. Mida sügavamalt kogeme oma olemasolu, seda kindlam on meie teadmine iseendast ning seda sügavamat õnne olemisest me kogeme. Meil on olemas kohalolu, rahulolu, ja heaolu. Polegi vaja neid üldse kaugelt otsida. Sat-cit-ananadale lähenedes me tajume järjest sügavamalt ruumi ja aega enda sees ja ümber, me teame enda jaoks õigeid vastuseid ja oleme õnnelikud. On Olemine – kohal, rahul, headuses. Lõputu olemine kohal, igavene teadmine ja sädelev õndsus.

Kuidas on seotud teadmine ja rahulolu? Inimese treenimata meel, mis otsib pidevalt uut infot ja teadmist, tekitab rahutust. On pidev sisemine otsimine, analüüsimine, mõtlemine, kategoriseerimine. Sest me ei taju oma olemust ja selles olevat igavest teadmist. Kogu sellest sisemisest tööst, uue ja “õigema” teadmise pidevast püüdmisest tekib sisemine rahutus. Ehk rahutu meel tekitab füüsilist ja emotsionaalset rahutust. Rahutus võtab ära võime olla kohal, sest pidevalt on vaja kuskile minna. Kui mitte füüsiliselt siis mentaalselt. Ja kui me pidevalt ringi traavime, midagi otsime ja rahutud oleme, pole õndsusest mingit juttu.

Kui me läbi jooga ja meditatsiooni hakkame oma meelt treenima ja rahustama, saame olla järjest rohkem kohal. Kui me oleme rohkem kohal, saame rahuneda. Ja rahulolust ja kohalolust tekib koheselt heaolu. Väga lihtne valem, mis saab töötada mõlemat pidi. Kas sat-cit-ananda poole või sellest eemale. Kumba Sa sooviksid?

Kõige olulisem koht minu igapäevases rutiinis on joogal. Hommikul ja õhtul võtan endale vähemalt 15 minutit, et treenida oma keha ja meelt. Et rahuneda, tulla kohale ja nautida õndsust. Mida rohkem praktiseerida, seda paremaks läheb. Ja enam pole mul üldse vaja ennast sundida, et seda teha. Sest tõesti – elukvaliteedi vahe on lihtsalt nii suur. Ja joogast saadav heaolu on tohutult võimas.

Jooga aitab mul leida oma tõelise Olemise – kohal, rahul, headuses. Ja mida rohkem harjutada, seda kergem on seda Olemist endaga igasse toimetusse kaasa võtta. Seda õnnelikum elu on.

Tule Õnne sisse – Olemisse, kohal, rahul, õndsuses.

Leave a Reply