Kohalolu – olemine talumatus kerguses

Kui elu läheb talumatult raskeks, oleme me nõus taluma olemise kergust ja igavust. Seda mittemidagiütlevat miskit, mis sellesse süvenedes ütleb rohkem kui tuhat sõna. Olemises on kogu olemasolu, kõik mida me kunagi oleme otsinud. Aga seda ei saa otsida, seda saab lihtsalt tunda. Niiet loobudes otsimisest ja jäädes paigale, leiame me selle, mida me tulutult kogu aeg otsinud oleme.

Kohalolu on iseenda olemise tajumise esimene samm. Lõpetada igasugune otsimine ja lihtsalt jääda paigale. Mulle meeldib ütlemine, et ära otsi iseennast väljaspoolt iseennast. Me võime mõelda, tunda, käia, minna ja otsida – ometi ei leia me seda, mida päriselt otsime. Ainult kohal olemises saame kogeda kergust iseendana olemisest.

Kui tihti olen õppinud, et kogu elu keerukus kaob ära, kui ma lihtsalt enam ei püüa olla keegi teine, kogeda midagi veel erilisemat, teada veel rohkem. Kui ma ei otsi enam vastuseid sellele, et kes ma siis ikkagi olen ja mida ma tegema pean. Avastades hetke, saan ma avastada iseennast. Avastades iseennast saan ma kindluse selles, et ma olen olemas. Kõlab imelikult, aga nii see on. Ilma olemasolu kogemata ma ei tunne siiralt, et olen olemas. Ja kui ma iseenda eksistentsi ei koge, on elu üks igavene pudru ja kapsad. Iga väljakutse tundub tohutu raskusena ja iga uus samm tundub võimatu.

Kohalolus on kergus, kergus iseenda olemisest. Ja see kergus kandub kohalolust ja olemisest igasse tegevusse, mis siis teen. Ilma kohaoluta on vaja rakendada tohutult jõudu – nii füüsiliselt kui emotsionaalselt – et oma eluga hakkama saada. Olles kohal, on mul teadmine sellest hetkest, iseendast ja sellest, mis tuleb teha. See ongi enesekindluse alus. Kohalolu, olemine siin ja praegu, iseendana, oma kerguses tegutsemises.

Iga inimene kogeb vahepeal kohalolu, lihtsalt mõned inimesed suudavad kohalolu kogeda sagedamini, teised harvemini. Hea uudis on see, et kohal olemise oskust saab arendada. Jooga üks eesmärk on viia meie sügavasse ühendusse iseendaga. Olles ühenduses oma kehaga, emotsioonidega, meeltega ja teadvusega, oleme me tervik. Jooga tähendabki ühendamist, ühendumist. Ühendada kõik oma osad üheks tervikuks selles hetkes siin. Niimoodi ilmneb sügavam olemasolu ja selles olemise kergus. Iga inimene on kohalolu kergust kogenud, lihtsalt mõned kogemused kestavad kauem ja teised vähem.

Kui me suudame kogeda kohalolu ja selle kergust, miks me siis selles alati ei ole? Miks hülgame kohaolu kogemuse ja läheme tagasi tükkideks? Iga killuke meie tervikust erinevas kohas laiali. Kas kohalolu on talumatu? Usun, et peamisi põhjuseid on see, et kohalolu ongi algul meelele talumatult igav. Ja treenimata meel juhib inimese elu. Meie meel pole treenitud kohalolu kogemuses püsima ja sellest endale toitu leidma. Vastupidi, meel otsib toitu pidevalt ringi joostes ja rahmeldades. Meel otsib täiuslikkuse kogemust ehk otsib iseennast väljaspoolt iseennast. Ja kuigi see tundub huvitav, muutub hoopis ringi sahmimine ühel hetkel talumatuks. Taludes olemasolematuse talumatut olemust, hakkame otsima kohalolu.

Olen näinud, et enamasti leiavad jooga enda jaoks inimesed, kes on oma meele järel juba kogu maailma läbi jooksnud. Kas siis füüsiliselt või lihtsalt mentaalselt ja emotsionaalselt. Nad on kapanud ringi kõikjal võimalikes ja võimatutes kohtades ja saanud teada, et sellist elu on üsna raske taluda. Siis on nad valmis ületama igavuse piiri ja hakkama otsima kergust iseenda seest, kohalolust. Siis on nad huvitatud iseenda kergusest, kui nad lõpuks on kogenud, et hoopis see teine on üle teatud määra talumatu. Vähemalt minuga juhtus nii. Elu ilma iseendata ja kohaloluta muutus talumatult raskeks ning ma olin valmis proovima midagi muut. Ma nii väga tahtsin leida seda kergust olemasolust, olgugi, et sinna jõudmine võib vahel olla talumatult raske. Ometi on püüdluse raskus palju talutavam kui olemasolematuse raskus. Sest püüdluse teel kogen järjest enam, et kohal olemine, iseendana, kerguses, on meeletult meeldiv. Ja meelel pole enam üldse nii igav. Vastupidi, kergus muudub täitsa talutavaks. Meeletult meeldivaks.

Leave a Reply